Zakończyła się dwunasta edycja konkursu, w którym przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku. Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Popularność konkursu wpływa pozytywnie na kultywowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza i zdrowego żywienia. Służy także promocji walorów i możliwości rozwojowych województwa, szczególnie w obszarze kulturowym i społecznym.

W tym roku przyznano 24 nagrody i 8 wyróżnień. Uroczystość wręczenia nagród, w której udział wzięli: P. Marek Sawicki – Poseł na Sejm RP, P. Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, P. Hanna Wocial – Wójt Gminy Jakubów, samorządowcy z terenu województwa mazowieckiego oraz uczestnicy konkursu, odbyła się 9 maja 2019 roku w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie.
Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii produkty mleczarskie – producenci indywidualni – zdobył „Ser kozi Ricotta z Witkowizny” wytwarzany przez P. Krzysztofa Michalczuk z Rządzy (Witkowizna).

Jury Konkursu doceniło ser, gdyż jest to produkt wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, o niepowtarzalnym smaku, zapachu i strukturze. Surowce wykorzystywane do jego produkcji to serwatka pozyskana z sera koziego podpuszczkowego oraz mleka koziego. Wszystkie produkty są pochodzenia naturalnego, a dla polepszenia walorów smakowych dodawany jest ocet jabłkowy.

Serdecznie gratulujemy zdobycia tak prestiżowej nagrody, jaką jest Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Ogromnie się cieszymy, że gmina Jakubów jest promowana na Mazowszu i dziękujemy za kultywowanie kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.

Opracowała
Marta Krusiewicz
Inspektor
Urzędu Gminy Jakubów

 

Accessibility
#header, .wpb_revslider_element { -webkit-filter: grayscale(1); filter: grayscale(1); }