17 września 2018 roku w budynku Remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Zamieniu, gm. Mińsk Mazowiecki odbył się konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2018”, zorganizowany przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Mińskiej oraz Wójta Gminy Mińsk Mazowiecki.
Celem konkursu było:
– szerzenie wiedzy o produktach tradycyjnych, regionalnych i żywności wysokiej jakości obszaru LGD Ziemi Mińskiej;
– promocja dziedzictwa kulinarnego regionu.

W konkursie udział wzięły osoby indywidualne, Stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich, Rady Sołeckie oraz Gminne Ośrodki Kultury z terenu działania LGD Ziemi Mińskiej, tj. z terenu Powiatu Mińskiego, przygotowując w sumie ponad 70 potraw.

Uczestnicy rywalizowali ze sobą w 4 kategoriach:
I. Barszcz regionalny, dania główne;
II. Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki, itp.;
III. Napoje;
IV. Desery.

Gminę Jakubów reprezentowali:
1. P. Marzanna Kosieradzka z Nartu z potrawą „Ryba marynowana w occie,  w salsie paprykowo-pomidorowej”
2. P. Ewa Zawłocka z Kamionki z potrawą „Schabowy smakołyk Ewy”
3. P. Anna Miąsek z Wisniewa z potrawą „Pierogi Ani”
4. P. Elżbieta Sobotka z Jakubowa z „Cukiniowym chlebkiem”
5. P. Jadwiga Książek z Kamionki z ciastem „Delicja”
6. P. Mariola Malesa z Bud Kumińskich z ciastem „Sernik dyniowy”
7. P. Wojciech Nowak z Rządzy z nalewką „Ratafia z gruszek polnych ulęgałek”.

Wyłonienie laureatów konkursu nie było łatwe. Wszyscy uczestnicy przygotowali wyśmienite potrawy, które cieszyły oczy, zaskakiwały kubki smakowe i zachwycały podniebienia.

Wśród zwycięzców Konkursu – zdobywając III miejsce w kategorii Desery – znalazła się, reprezentująca Gminę Jakubów, P. Mariola Malesa z Bud Kumińskich. Jury doceniło oryginalność przygotowanego przez Nią „Sernika dyniowego” i uhonorowało Uczestniczkę pamiątkowym dyplomem oraz nagrodą pieniężną w wysokości 150 zł.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Uczestnikom za reprezentowanie Gminy Jakubów na tak prestiżowym konkursie i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych i nie tylko.

Accessibility