Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Urząd Gminy w Jakubowie, w dniu 3 października 2017 roku, w Remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Jakubowie zorganizowali szkolenie nt. „Produkt lokalny i tradycyjny – identyfikacja i wprowadzanie na listę Produktu Tradycyjnego”.

Przywitania gości, w imieniu P. Hanny Wocial – Wójta Gminy Jakubów, dokonała P. Marta Krusiewicz – inspektor UGJ ds. funduszy zewnętrznych, rolnictwa oraz współpracy z organizacjami pozarządowymi. Następnie głos zabrał Pan Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

W trakcie spotkania w którym udział wzięło kilkadziesiąt osób z Gminy Jakubów oraz gmin sąsiednich, zostały przedstawione zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi i regionalnymi, możliwością pozyskania środków unijnych na promocję produktów rolniczych. Omówione zostały formy wprowadzania do obrotu żywności tradycyjnej i regionalnej.

W trakcie spotkania swoje dotychczasowe doświadczenia z produkcji sera koziego, który 6 września 2017 roku wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przekazała zebranym P. Anna Michalczuk z Rządzy.

Przybyli na szkolenie mieli także okazję uczestniczyć w procesie produkcji sera na własny użytek. Warsztaty serowarskie przeprowadził P. Krzysztof Jaworski Serowar Żuławski. Wszyscy zebrani ochoczo wzięli udział w praktycznej części warsztatów i przystąpili do wyrabiania serów, m.in.: podpuszczkowego, cheddara, mascarpone, ricotta, itp. Pod okiem prowadzącego wytworzone zostały smaczne sery, które z zachwytem degustowali wszyscy uczestnicy.

Podczas spotkania była także możliwość degustacji lokalnych produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

Dziękując wszystkim za udział, już teraz serdecznie zapraszamy na kolejne szkolenia o podobnych charakterze.

Opracowała:
Marta Krusiewicz
Inspektor Urzędu Gminy Jakubów

 

Accessibility