6 września 2017 roku „ser kozi z Jakubowa” wytwarzany przez P. Annę Michalczuk z Rządzy (Witkowizna) jako pierwszy produkt w Gminie Jakubów wytwarzany metodą tradycyjną, wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

„Ser kozi z Jakubowa” produkowany jest metodą tradycyjną, w oparciu
o naturalne składniki, jest wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju. Posiada niepowtarzalny smak i zapach oraz strukturę.
Ser kozi z Jakubowa ma barwę śnieżnobiałą, kula wielkości na przekroju ok.
17 cm i wysokości ok. 14 cm. Waga sera to ok. 1 kg. Na przekroju jest owalny, ma kształt kulisty. Konsystencja sera dosyć miękka, dobrze zwarta, delikatna.
Doceniony został na konkursach kulinarnych, wystawach, targach, imprezach, za co otrzymał dyplomy i wyróżnienia, m.in.:
– II miejsce w „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych”, Siedlce 14.11.2016 r.
– I nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – Smaki regionów, Poświętne 11.06.2016 r.
– I miejsce „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2013”

 

Accessibility