Zakończyła się jedenasta edycja konkursu, w którym przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku. Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Popularność konkursu wpływa pozytywnie na kultywowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza i zdrowego żywienia. Służy także promocji walorów i możliwości rozwojowych województwa, szczególnie w obszarze kulturowym i społecznym.

W tym roku przyznano 16 nagród i 12 wyróżnień. Uroczystość wręczenia nagród, w której wziął udział Marszałek Adam Struzik, odbyła się 10 września 2018 roku w Centrum Olimpijskim im. Jana Pawła II w Warszawie. Wśród najsmaczniejszych – w kategorii produkty mleczarskie – producenci indywidualni – znalazł się także wyróżniony „Ser kozi z Jakubowa” wytwarzany przez P. Annę Michalczuk z Rządzy (Witkowizna).

Jury Konkursu doceniło ‘Ser kozi z Jakubowa”, gdyż jest to produkt wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, o niepowtarzalnym smaku, zapachu i strukturze. Ten kulisty, śnieżnobiały ser charakteryzuje się dość miękką i delikatną konsystencją. Produkowany jest metodą tradycyjną w oparciu o naturalne składniki: mleko kozie z własnego gospodarstwa, podpuszczkę pochodzenia zwierzęcego oraz sól. Brał udział w wielu konkursach promujących żywność tradycyjną i regionalną, zdobywając nagrody i wyróżnienia: I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2013” za chleb zapiekany z serem kozim, I nagrodą w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – Smaki Regionów Poświętne 2016, II miejsce w Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych (etap okręgowy) – MODR Siedlce 2016. Jest również wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Accessibility