Miód dobry na wszystko

W dniu 11 czerwca 2019 roku w sali OSP w Jakubowie odbyło się szkolenie pt. Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – dobre praktyki pszczelarskie.

Szkolenie zostało zorganizowane wspólnie przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiegow Warszawie,  Lokalną Grupę Działania Ziemi Mińskiej oraz Urząd Gminy w Jakubowie. Szkolenie prowadził Pan Marek Dudek pszczelarz z wieloletnim doświadczeniem oraz aktywny działacz Stowarzyszenia Sympatyków Pszczelarstwa „NASZE PSZCZOŁY”. Ze swadą i dużym poczuciem humoru opowiedział zebranym o tym jak ważne są pszczoły dla całego ekosystemu.

Uczestnicy mogli zapoznać się z produktami wytwarzanymi przez pszczoły takimi jak: propolis, pierzga, wosk, mleczko pszczele no i oczywiście różnymi gatunkami miodów. Pan Marek Dudek szczegółowo opowiadał o zaletach poszczególnych produktów i ich dobroczynnych właściwościach dla naszego zdrowia. W szkoleniu uczestniczyło przeszło 40 osób z gminy Jakubów, Stanisławów i Cegłów.

Na koniec odbyła się degustacja miodów, a każdy uczestnik choć przez chwilę mógł poczuć się pszczelarzem ubierając się w stosowny strój ochronny.

Accessibility
#header, .wpb_revslider_element { -webkit-filter: grayscale(1); filter: grayscale(1); }