mord
7 kwietnia 2016 roku w Szkole Podstawowej im. 7 Pułku Ułanów Lubelskich w Wiśniewie odbyły się  warsztaty żywieniowe „Żywienie ma znaczenie”. Warsztaty zorganizowane zostały przez Wójta Gminy Jakubów oraz MODR Warszawa O/Siedlce.

Na warsztaty przybyło wiele osób otwartych na wiadomości z obszaru dietetyki, oczekujących konkretnych i rzetelnych informacji pozwalających dokonywać świadomych wyborów i z całą pewnością nie zawiodły się. Zdobyta wiedza i umiejętności sprawią, że ich życie stanie się zdrowsze, pełniejsze i radośniejsze.

Wykład na temat „Ogólnych zasad prawidłowego sposobu żywienia” przeprowadziła Pani Anna Cieślańska z Serwisu Dietetycznego z Warszawy. Prezentacja multimedialna obejmowała zagadnienia związane m.in. z regularnością spożywanych posiłków; produktów, które powinny znajdować się w naszym jadłospisie; konsekwencjami stosowanej przez nas diety; składnikami odżywczymi, których nie powinno zabraknąć w spożywanym pieczywie; zawartością tłuszczy i cukrów w poszczególnych rodzajach produktów, itp. Trenerka zachęcała także zebranych do wnikliwego czytania etykiet na opakowaniach i produktach, aby kupować tylko zdrową żywność i nie dać się nabrać chwytliwym nazwom produktów oraz hasłom reklamowym. Okazuje się, że przepis na zdrowy styl życia jest prostszy niż nam się wydaje – „Im mniej przetworzone produkty, tym lepiej!”

W celu rozluźnienia nieco atmosfery członkowie Zespołu „Wisienki” w nawiązaniu do niedawno przeżywanych Świąt Wielkanocnych przygotowali występ pt.: „Racyjki”. „Racyjki” to popularne kiedyś na Lubelszczyźnie chodzenie z pasyjką lub gaikiem, któremu towarzyszyło śpiewanie radosnych pieśni wielkanocnych, składanie życzeń i powinszowań. Zespół zaprezentował m.in. pieśni „Idziemy do waszej chałupki po jajka, po krupki”, „My chodzimy po dyngusie i śpiewamy o Jezusie”, „Szczęśliwa godzineczka była”. Dekorację sali, scenografię i rekwizyty przygotowali sami artyści.

Po obejrzeniu przedstawienia, które nagrodzone zostało gromkimi brawami był czas na skosztowanie owoców, soków i napojów owocowych, a także wyśmienitych i smacznych sałatek owocowych i warzywnych przygotowanych przez uczestników szkolenia.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział w warsztatach i zapraszamy na kolejne, tym razem dotyczące estetyki i nakrycia stołu, które odbędą się 17 maja 2016 roku w OSP Łaziska.

Opracowała:
Marta Klukowska

Accessibility