Na obrazku jest oprawione w ramę, certyfikat wręczenia producenta oprogramowania, upamiętniający 25 lat samorządu regionalnego wielkopolskiego w Polsce. Certyfikat efektu graficznego i złotych liter, a całość prezentuje się bardzo elegancko.
Na obrazku są dwa logo. Jedno reprezentuje symbol samorządu województwa mazowieckiego, natomiast drugie do logo obchodów 25-lecia istnienia tego samorządu.

Zakończyła się XVII edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2023, której ideą jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

W tym roku uroczystość wręczenia nagród odbyła się 26 marca 2024 roku  w  Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie.

Kapituła Konkursu doceniając walory smakowe zgłoszonych potraw przyznała mieszkańcom Gminy Jakubów nagrody:

  1. Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” dla producentów indywidualnych za „Schab dojrzewający” zdobył  Pan Andrzej Żaboklicki ze Strzebuli;
  2. Wyróżnienie Kapituły w kategorii „wyroby cukiernicze” dla producentów indywidualnych zdobyła Pani Janina Zawłocka z Kamionki za ciasto „Słodka Pokusa”

Oboje Laureaci  otrzymali z rąk Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika  pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD.

Do konkursu  z  gminy Jakubów zgłoszone zostały również:

  1. Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami – przez Koło Gospodyń Wiejskich
    w Ludwinowie w kategorii „owoce, warzywa, przetwory owocowe
    i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego”
  2. Ser kozi – przez P. Hannę Rudnicką z Moczydeł w kategorii „produkty mleczarskie”.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu, a laureatom gratulujemy zdobycia tytułów i nagród. Ogromnie się cieszymy, że gmina Jakubów jest promowana  na Mazowszu i dziękujemy za kultywowanie kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.

To już drugi Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, który trafił do Gminy Jakubów. W  roku 2019 w kategorii  produkty mleczarskie  – producenci indywidualni – Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego  zdobył  P. Krzysztof Michalczuk z Rządzy (Witkowizna) za „Ser kozi Ricotta z Witkowizny”.

 

 

Opracowała:

Marta Krusiewicz

Zastępca Wójta Gminy Jakubów

Accessibility