
Zakończyła się XVII edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2023, której ideą jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
W tym roku uroczystość wręczenia nagród odbyła się 26 marca 2024 roku w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie.
Kapituła Konkursu doceniając walory smakowe zgłoszonych potraw przyznała mieszkańcom Gminy Jakubów nagrody:
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” dla producentów indywidualnych za „Schab dojrzewający” zdobył Pan Andrzej Żaboklicki ze Strzebuli;
- Wyróżnienie Kapituły w kategorii „wyroby cukiernicze” dla producentów indywidualnych zdobyła Pani Janina Zawłocka z Kamionki za ciasto „Słodka Pokusa”
Oboje Laureaci otrzymali z rąk Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD.
Do konkursu z gminy Jakubów zgłoszone zostały również:
- Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami – przez Koło Gospodyń Wiejskich
w Ludwinowie w kategorii „owoce, warzywa, przetwory owocowe
i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego” - Ser kozi – przez P. Hannę Rudnicką z Moczydeł w kategorii „produkty mleczarskie”.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu, a laureatom gratulujemy zdobycia tytułów i nagród. Ogromnie się cieszymy, że gmina Jakubów jest promowana na Mazowszu i dziękujemy za kultywowanie kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.
To już drugi Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, który trafił do Gminy Jakubów. W roku 2019 w kategorii produkty mleczarskie – producenci indywidualni – Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego zdobył P. Krzysztof Michalczuk z Rządzy (Witkowizna) za „Ser kozi Ricotta z Witkowizny”.
Opracowała:
Marta Krusiewicz
Zastępca Wójta Gminy Jakubów