Czworo osób stoi na zewnątrz przed drzewami. Mężczyzna trzyma chleb na serwecie. Kobiety są ubrane w różne sukienki i marynarki.

Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się koncelebrowaną mszą świętą 14 września 2025 roku  w kościele pw Św. Anny w Jakubowie.

Wniesiono do świątyni piękne kosze i wieńce dożynkowe, wykonane przez mieszkańców, które następnie zostały poświęcone.

Po mszy korowód dożynkowy przeszedł  na plac przykościelny i tam tegoroczni Starostowie dożynek Pani Martyna Ryszko z  Jakubowa i Pan Tomasz Nowak
z Moczydeł,   przekazali chleb, jako symbol ciężkiej pracy  rolników i dar ziemi, Pani Hannie Wocial Wójtowi Gminy Jakubów.

Odbył  się   konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy,  zwieńczony   przyznaniem nagród i  okolicznościowych  dyplomów dla wykonawców tych wspaniałych dzieł.  W konkursie udział wzięły sołectwa:  Antonina, Budy Kumińskie, Jędrzejów Stary. Koła Gospodyń Wiejskich:  z  Aleksandrowa, Łazisk, Jakubowa, Ludwinowa, Jędrzejowa Nowego  i Jędrzejowa Starego, bud Kumińskich, jak również szkoły: Podstawowa w Jakubowie,   Filialna  Jędrzejowie Nowym oraz Gminny Żłobek ,,Akademia Malucha’’ w Jędrzejowie Nowym.

Tego samego dnia odbyła się część sportowa, Gmina Jakubów była jednym
z dwunastu przystanków rajdu rowerowego,  w ramach akcji powiatowej „Po Zdrowie w Powiecie”. Trasa liczyła około 160 km, jednak rowerzyści mieli możliwość włączenia się na odcinku odpowiadającym ich możliwościom.

Na trasie rajdu, jak również w naszej gminie, znajdowały się tzw. miasteczka prozdrowotne, w których znajdowały się:  stoiska z poradami medycznymi, lokalnymi produktami,  przepyszne przekąski przygotowane przez członkinie KGW Jakubów oraz Jakubowska Ochotnicza Straż Pożarna z pokazem pierwszej pomocy i inne kulinarne atrakcje.

Wydarzenie było doskonałą okazją do wspólnego świętowania po zakończeniu żniw, podziękowań dla rolników, ale też budowania więzi społecznych między mieszkańcami gminy i całego powiatu, wymiany doświadczeń i integracji międzypokoleniowej.

Rajd rowerowy dodał lekkości i sportowego tła dla tradycyjnego charakteru dożynek – pokazał, że społeczność potrafi łączyć tradycję z nowoczesną formą aktywności.

Opracowała:

 Ewa Klepacka

 

Accessibility